ni gmbr mase first time buat, comot n x kemas sbb bru form 5 (-_-)"
Yeahh tu dya resipi dr kwn kesayangan, G'are, mmg sodap marilah try buat marilah!
Resipinya adalah begini rakan2..
Pastri manis :
a) 200g tepung gandum
b) 180g butter cup
c) 20g gula galus
***bahan a,b,c diramas
1 biji kuning telur (dipukul, masuk akhir)
Inti krim kastad
30g tepung jagung + air
30g gula halus
1biji telur
1/2 sudu teh esen vanila
250ml susu segar (boleh ditambah)
1 sudu teh buttercup
Sedikit pewarna kuning
Buah-buahan sebagai hiasan
Cara nk buat pulak mcm ni...
1) Cairkan buttercup pada suhu bilik, lenyek2 kn pkai sudu, lau x nk lenyek pun x pe tp kalau nk main lenyek2 konon mcm chef pun boleh lah
2) Ayak gula
3) Ayak tepung gandum
4) Tuang gula n tepung yg diayak dlm buttercup kene lenyek2 td, ramas2 spai jd separa doh sbb nk masukkn kuning telur pulak pas ni
1) Asingkan kuning telur drpd putihnye, kt kedai ade jual acuan nk asingkn telur tu tp x pe lah guna jari pon boleh >_<
2) Tebuk2 lubang kt ujung telur pastu curah je kt pinggan, nnt kuning telur tertinggal dlm telur tu, boleh tebuk telur pkai ujung pemegang sudu, pastu kuning telur masukkn dlm doh yg separa ramas tu, kalau nk selamat curah kuning telur dlm pinggan dulu, takut serpihan kulit telur termasuk dlm doh pulak (wah dah mcm serpihan kaca gitu)
3) Ramas2 doh dgn penuh kasih sayang sambil berkata2 dlm hati harap2 menjadi la doh aku neh
4) Ramas spai pejal, x de yg terlekat2 kt tgn
Tp kalau terlekat2 n lembik2 lg nk buat mcm mane???
Senang je ayak lg tepung gandum n tambah je dlm adunan , ramas2 spai la pejal, tp jgn pejal sgt nnt biskut jd keras kejung
1&2) Ni la acuan yg digunakan, acuan bergerigi amek yg size paling kecik, ley bli kt kdai2 logam x pun kt kedai yg jual bahan2 buat kek dan roti (bukan kedai kek)
3) Torak 1/4 tebal drpd acuan tu, dlm gmbr ni sbnrnye tertorak melampau2 tebal sbb nk habiskn doh tu cpt2 huhu, korg2 torak 1/4 je okeh
4) Bakar suhu 180 spai kuning keemasan, kene asyik tgk takut2 terhangus
Ni cara nk keluarkan, x payah cungkil pkai lidi ke ape ke, terbalikkn acuan pastu hentak2 atas meja jek, hentak la byk2 kali spai terkuar, tp slalunye hentak sekali je da kua
Okeh dah siap pun part pertama, kalau penat boleh cuci2 barang, simpan dulu biskut tu dlm bks pastu tdo, esok sambung buat inti kastad pulak..
Tp kalau tenaga masih utuh, berkobar2 nk siapkan hari ni jugak okeh mari lah kita sambung
Sebelum buat inti kastad, potong buah2 dulu pastu simpan balik kt peti, tp x kisah pun mane2 sbnrnye, kalau nk potong buah last skali pun boleh, buah ikut citarasa masing2 strawberry ke,dragon ke, jgn buah durian sudah
Kalau nk letak anggur buang dulu bijinya ok, boleh dibelah 2 atau belah 4, tgk size buah anggur tu
1) Tepung jagung + air (tepung boleh diayak , kalau x nk ayak tapis mcm tapis air teh bila tepung tu da dicampur dgn air)
2) Telur + gula halus + esen vanila - bahan A
3) Pukul bahan A - (pkai sudu je), pastu tuang tepung jagung yg dah dibancuh dgn air td
1) Panaskn susu segar (ley guna dutch lady full cream), panaskn ats api sederhana je jgn spai menggelegak2 mcm rebus air masak tu,
***boleh panaskn 300ml atau lebih utk digunakan ketika darurat
2) Tuangkan sikit demi sikit dlm bancuhan awal td sambil kacau2 (bancuhan gula, tepung jagung, telur td) - x perlu atas api
***susu jgn dituang semua, sbb tu kene lebihkn sikit kandungan susu yg nk dipanaskn td
3) Panaskn semula atas api sederhana, godek2 jgn spai berketul2, masukkan pewarna kuning
4) Bila kastad da hampir pekat masukkan buttercup
Kalau ditakdirkan kastad tu berketul n terlalu pekat, masukkn air susu yg berlebihan td utk cairkn dia semula, ni la dinamakan kegunaan darurat
Kalau nk tahu da cukup masak ke belum, kastad tu mestilah pejal tp x berketul, agak2 senduk terasa berat cukuplah tu, tp jgn cair sgt pulak
Lepastu masukkan kastad dlm piping bag, ataupun guna plastik je, gunting bahagian bucu, n piping kn kt dlm biskut yg dibuat awal2 kelas memasak kite td, x payah biar dia rata, biarkn kastad tu menggunung pun x pe
Akhir sekali hiaslah dgn buah2an
FffFFuuuuhhh siap jugak akhirnya
N bolehlah buat lebih sikit utk bg jiran2, selamat mencuba :P
**serius pnt buat mende alah ni
0 comments:
Post a Comment