Assalamualaikum
Hari ni try resepi yg senang2 je :)
Pavlova ni mmg senang sgt nk buat
cupp capp cupp cappp dah siap
Bahan2 nye pun ringkas n murah
Resepi ni aku rujuk dr blog KaK aNa
Okeh.. antara bahan yg diperlukan
Tlo hayam 4 bijik -amek putihnye je
Tlo yg kat suhu bilik n x pernah rasa
kedinginan peti sejuk
3/4 cawan gula halus
1 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu teh cuka mkn
1/2 sudu teh esen vanila
Yang kat bwh ni bhn2 utk topping
Secawan / 250g
Non dairy whipping cream
Buah buahan utk hiasan
Aku guna anggur strawberry n kiwi jerp
Cara - caranya :
Memula skali panaskan oven ngan gunakan api bawah
panaskan pada suhu 140 drjh celcius woraits!
Nnt dah siap bahan2 n nk bakar barulah turunkan suhu sekitar 100
atau 120 drjh celcius
Mulakan dgn proses ayak mengayak lah dulu
x ayak pun x pe tp tgn menggatal nk ayak jugak takut ade
tekstur yg berketul2 haha
Gula 3/4 cawan
Tapi aku betul2 syorkan separuh je dr yg aku guna
dalam gmbr kat atas nih
Boley kene kencing manis lau letak gula mcm yg aku
letak.. heheeee
1 sudu tepung jagung
4 biji putih telur yg bersedia utk diputar
Haaa tu dya saya putar Halim!!
yeahhhh
guna kelajuan turbo (maksimum)
Masukkan gula sikit2
Mixer masih lagi berputar yerp
Haaa.. sampai jadi bertanduk mcm ni
Maknenye menjadi lah tu
Kalau terbalikkan mangkuk pun adunan tu x kan tumpah
Masukkan tepung jagung td - 1 sudu besar
n putar lagi
Stop kn mixer n pkai spatula atau senduk atau sudu je
masukkan esen vanila n cuka
sebatikan dgn lemah lembut n dlm
satu arah je supaya adunan x rosak tekstur dye
keh keh memandai je tekstur lah bagai
Aku bahagikan 2 sbb adunan ni byk
Jadi aku akan bentukkan pada size sederhana mcm gmbr
kt atas ni, lapik dgn baking paper
n bakar pd suhu 100 hingga 120 drjh celcius
Sambil tu kita akan buat topping dye pulak
250g non dairy whipping cream
Putar ....................
eh x menjadi hak hak hak
Ni first time seumur hidup aku wat, lenkali ley cuba lagi
Ni gmbr yg sepatutnye.. dye patut jd kental
Aku amek dari sInI
Haa dah siap pun.. rangup kat luar tp dlm lembut
Ni aku bakar dlm 1 jam 30 minit
Pas siap bakar biar je dlm oven n renggangkan pintu oven tu
Dah sejuk sikit pastu barulah kuakan
Pindahkan ke dalam pinggan
Pastu hias ikut citarasa masing2
Kah kah kah
guna whipping cream yg x menjadi sobss sobsss
Aku wat 2 tingkat
Hasilnya pheww phewww :P
4 comments:
wahhh nampak macam sedap jeee...xcair ke kalau letak kat luar lama-lama?
x cair.. tp lau nk sedap simpan sejuk2 nk mkn bru kuakan :)
Aaaa sedapnya laaa tengok..
Teringin nak buat tp konpem mcm tak jadi je kalau I buat haha.
Insyaallah menjadi!!
Sbb buatnye senang sgt2 :P
Post a Comment